GFlyG 2017.01.24. 14:23

Modern madárriasztó módszerek bevezetése Debrecenben

A debreceni repülőtér növekvő forgalma sajnos egyre több madárral való ütközést is generál. 

Mint ismert, tavaly ősszel felszállás közben kellett vészfékeznie egy Wizz Air-gépnek a debreceni repülőtéren, mely madárrajjal ütközött, annak ellenére, hogy az indulása előtt végeztek madárriasztást. Szerencsére senki nem sérült meg.

Az eset után az önkormányzat (mely ugye a repülőtér tulajdonosa) is megkereste a légikikötő vezetését, s egy közös program kidolgozásába kezdtek. Ebbe bevonták az érintett városi érdekeltségű cégeket, így a hulladékkezelőt és a Debreceni Vízműt is. Nagyon sok madár keres például táplálékot a közeli hulladéklerakó területén, főként sirályok. Valószínűleg az a sirályraj is onnan jött vagy oda tartott, mellyel a Wizz Air-gép ütközött szeptemberben. A hulladékkezelőt is arra kérték, hogy tegyenek lépéseket a madarak távol tartásáért.

A repülőtéren van több hangágyú, ezen túl használnak még egy olyan eszközt, mely olyan hangot ad ki, mint egy ragadozó madár által elejtett, de még élő madarak vészhangját utánozza, mely menekülésre készteti a többi madarat.

laser_scarecrow.jpg

Lézeres madárriasztó, Southampton

Most egy újabb madárriasztó rendszer beszerzése mellett döntöttek, melynek különlegessége, hogy beépíthető egy gépjárműbe. Az úgynevezett bio-akusztikus eszköz a hanghatások mellett lézer fénycsóvát is ki tud majd bocsátani, ami a madaraknak idegen, zöld fényt vetít, ami szintén riasztólag hat a madarakra. Az eszköz már egy kilométer távolságból is zavarja a madarakat. A rendszer részét képezi majd egy jelzőpisztoly is, amiből madárriasztó lőszert lehet kilőni.

A Debrecen ingatlanvagyonát kezelő önkormányzati tulajdonú cég, a Cívis Ház Zrt. nevében az önkormányzat által lefolytatott közbeszerzést a debreceni székhelyű HARMÓNIA 91 Kft. nyerte, a cég nettó 12 millió 740 ezer forintért szállítja le a madárriasztó rendszert. A nyertessel azóta meg is kötötte a szerződést a Cívis Ház, a HARMÓNIA 91 Kft-nek legkésőbb február közepére le kell szállítania a madárriasztó rendszert.

Forrás: Dehír

Címkék:madár repülésbiztonság Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldberepules.blog.hu/api/trackback/id/tr7812147221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása