GFlyG 2014.02.20. 15:39

Már újranyitása előtt díjat nyert a Heathrow 2-es terminálja

A London Heathrow Nemzetközi Repülőtér "Terminal 2 Project" elnevezésű fejlesztése tavaly novemberben nyerte el a The Sustainability Leaders Awards, magyarul a Fenntarthatóságban Élenjárók Díját, Sustainable Building Fenntartható Épület) kategóriában.

sla1.jpg

A díjazott terminálépület 2014 júniusában fogja újrakezdeni üzemszerű működését. A teljes felújítás során a fenntarthatóság fő vezérelvei mentén zajlanak a munkálatok. Az épület leghangsúlyosabb eleme Heathrow Energy Center, mely az Egyesült Királyság legnagyobb biomassza fűtőművét rejti és egyébként már 2012 év vége óta üzemel. A faapríték fűtőanyaggal működő trigenerációs erőmű a már meglévő repülőtéri infrastruktúrát látja el energiával megspórolva évi 13 000 tonna CO2 kibocsátást.

Heathrow-T2.JPG

A trigeneráció olyan energiatermelést jelent, amikor a villamos energia termelés során keletkező hőmennyiséget fűtésen túl abszorpciós hűtő segítségével hideg energia előállításra is hasznosítják. Ezzel a technológiával nagyobb összenergetikai hatásfok érhető el, azaz ugyanazt az energiát kevesebb tüzelőanyag elégetésével és kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával állítják elő. A londoni repülőtéren egy 9 MW hőkapacitású illetve egy 1,8 MW villamos kapacitású blokk létesült. Az energiaellátó központ elsősorban a felújított 2-es terminált fogja kiszolgálni hővel és hűtéssel, de képes lesz hőenergiával ellátni a terminál 5-öt is. Az előállított villamos energiát a helyi hálózatra táplálják.

heathrow-terminals-overview.gif

A tervek szerint évente 25 000 tonna faaprítékot (erdészeti és faipari melléktermékek) fog hasznosítani az üzem és még arra is figyelnek, hogy mindezt maximum a repülőtér 100 mérföldes körzetében lévő fenntartható erdőkből szerezzék be. A keletkezett hamuról is felelősen gondoskodnak, ugyanis lerakás helyett azt újrafeldolgozzák, majd a környező termőföldek minőségét javítják vele.

CHE15662d.jpg

Természetesen nem ez az egyetlen díj amit a Heathrow bezsebelt mostanában. Az International Green Apple Awards (Nemzetközi Zöld Alma Díj) zsűrije fenntarthatósági teljesítményéért a "Bajnokok Bajnokává" avatta a londoni repülőteret. Az arany fokozat a szén-dioxid kibocsátás csökkentési erőfeszítésekért, a megújuló energiák hasznosításáért és fenntartható közlekedési formák elősegítéséért járt ki a repülőtérnek.

Címkék:co2 heathrow Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldberepules.blog.hu/api/trackback/id/tr145823698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása