GFlyG 2013.03.18. 13:26

Biztonságosabb futópályák egy izraeli fejlesztésnek köszönhetően

A FOD-ról már korábban is írtunk, jelentése Foreign Object Debris / Foreign Object Damage. Jelentése a futópályák, guruló utak és forgalmi előterek környezetében található hulladék. Tágabb értelmezésben ide tartoznak egyéb, a repülés biztonságára leselkedő veszélyek, így az élőlények is.

Erre a problémára kínál megoldást egy izraeli cég, az XSight Systems különleges jelző rendszere, melyet már az FAA, az amerikai légügyi hatóság is jóváhagyott, miután 2007 óta tesztelték a Boston Logan (KBOS) repülőtéren.

Xsight2.jpg

Fotó: XSight Systems

A FOD jelző rendszer képes a legkülönfélébb méretű és formájú tárgyak detektálására mind nappal, mind éjjel és a különböző időjárási tényezők (csapadékok) sem akadályozzák működését. Kétféle elven pásztáz az eszköz, radarral és hagyományos kamerával. Előnye, hogy jelzés esetén nem kell feltétlenül a helyszínre sietni, mert élőkép látható a problémáról.

A szenzorokat a szegélylámpák mellé kell helyezni, a jelző egységet a toronyba, a felderítésben segítő egységet a DAM (Duty Airside Manager, ügyeletes repülőtérüzem-vezető) járműbe. Utóbbi GPS koordináták alapján pontosan odavezeti az illetékes kollégát a problémához, melynek elhárítási ideje a töredékére csökken, rövidítve ezzel a pályazárást és a járatkéséseket.

A fejlesztő cég szerint eszközük a leghatékonyabb megoldás a FOD problémára. A rendszer megtérüléséhez elég egyetlen balesetet megelőzni, hiszen az emberélet nem számszerűsíthető, de tudjuk, hogy egy légi baleset mekkora költséggel jár akár a repülőtérnek, akár a légitársaságnak.

A rendszert elsőként kiépítő repülőterek a következők: Boston Logan, Tel-Aviv Ben Gurion, Bangkok Suvarnabhumi, Párizs Charles de Gaulle

Címkék:fod Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldberepules.blog.hu/api/trackback/id/tr215141424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása