GFlyG 2012.05.10. 11:21

FOD - a speciális repülőtéri hulladék

 A szokásos környezetvédelmi témák közül természetesen a hulladékgazdálkodás is kiemelt jelentőségű a repülőterek életében. A soha le nem álló üzemelés során keletkező hulladék mennyisége összemérhető egy kisebb város területen keletkező szeméttel. Mindenki tudja, hogy nem minden hulladék szemét, így itt is létjogosultsága van a szelektív hulladékgyűjtésnek, de emellett a speciális üzem következtében különleges bánásmódot igénylő veszélyes hulladékok is keletkeznek.

 Fotó: Galyas Richárd

 A repülőgépek kiszolgálása során, munka közben akaratlanul is a betonra kerülnek bizonyos tárgyak, bőröndcímkék, csomagolóanyagok stb. Ezek különleges veszélyt jelentenek a repülőgépek biztonságos üzemelésére, ugyanis például a hajtóműbe kerülve balesetet okozhatnak. A repülésbiztonsági szakma 2000. július 25-i Concorde baleset óta kiemelt figyelmet szentel a témának, melyre bevezettek egy fogalmat FOD rövidítéssel, jelentése Foreign Object Debris / Foreign Object Damage.

 Természetesen hazánk legjelentősebb repülőterén is kiemelten kezelik ezt a kérdést a repülésbiztonsággal és környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek. A Budapest Airport legfrissebb hírlevelében izgalmas beszámolót olvashatunk a Föld napja alkalmából rendezett FOD gyűjtésről és megtudhatjuk, milyen kincsek hányódnak az 1515 hektáros területen. 

 

 

 

Címkék:budapest airport fod Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldberepules.blog.hu/api/trackback/id/tr184500007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása